Från skiss till utskrift

Digitala 3D-objekt framställs i CAD-program (t.ex. Autodesk Inventor, SolidWorks eller gratisprogram som Autodesk 123D och Tinkercad) eller genom att man skannar ett verkligt objekt med en sk. 3D-skanner. Skissen skrivs ut genom att skrivaren bygger upp objektet lager för lager, med plast eller andra material. Det finns exempel på där konstnärer har experimenterat med att skriva ut i lera.

Inför studieresan till Köpenhamn med gruppen reSpace har jag skissat upp en Lego-bit med hjälp av en testversion av Autodesk Inventor Professional 2014. Till hjälp har jag använt en ganska ny bok som heter Grundläggande CAD och produktutveckling : konstruera med Autodeks Inventor Professional 2013 av Blomqvist, P.

lego

Ovan syns en bild på min färdiga skiss. Ovanifrån och underifrån.
Man börjar med att rita upp en tvådimensionell skiss av en kvadrat i CAD-programmet. Sedan “höjer” man kvadraten så att man får ett tredimensionellt objekt. Man går in i skissläget igen och skissar upp fyra cirklar ovanpå “klossen”, varpå man höjer dem. På undersidan samma, fast tvärtom, här “gröper” man alltså ur kuben istället.

Den färdiga skissen har jag med mig till Valby Kulturhus, en av destinationerna på studieresan. Skissen skrivs ut med en 3D-skrivaren CubeX.

IMG_6335

Filmklippet nedan visar hur skissen skrivs ut.

Här kommer tre bilder med det färdiga resultatet. Utskriften tog ungefär två och en halv timme. Som man ser krävs en del slipning och rengöring från rester innan modellen är helt klar.

IMG_0043

IMG_0044

IMG_0045

3D-skrivare finns i olika prisklasser, från 4000-5000 och uppåt. Billigare skrivare betyder sämre utskriftskvalitet. Krav på kvalitet skiftar, allt är beroende på vad utskriften ska användas till. Vanligt är att man vill ha ett ungefärligt hum om hur en produkt kommer att se ut i verkligheten, då duger kanske en billigare skrivare. En utskrift från en billigare skrivare kan också vara svårare att få helt ren från restmaterial.

Numera kan man köpa 3D-skrivare från en vanlig datornäthandel, t.ex. finns MakerBot Replicator 2 på Komplett.se.

Tobias

Bloggande IT-bibliotekarie och linuxnörd. Brinner för frågor om fri programvara, personlig integritet på nätet och teknik som befriar snarare än stänger in.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar