C.H.I.P. under lupp

C.H.I.P., datorn för endast 9 dollar, är verkligen en udda katt. Den känns väldigt rapp när man använder den, men att den saknar HDMI/VGA-ut som standard tror jag kan avskräcka. Men då dylika utgångar saknas kan man istället utnyttja den på andra sätt, eftersom det antagligen håller ned priset en del. Enligt dokumentationen ska det gå att ansluta en LCD-skärm direkt till den via GPIO. 512 MB minne känns minimalt, men matchar Raspberry Pi 1. Det medföljande systemet tar upp ca 500 MB av det inbyggda lagringsutrymmet (4 GB), vilket ger ca. 3.1 GB kvar – vilket får anses som godkänt för vad man får för pengarna.

Då datorn är kapabel att ladda ett batteri samtidigt som det är nätanslutet skulle man kunna använda en solpanel för driften och sedan, på kvällen eller en molning dag, skulle enheten kunna gå på batteriet.

Så här beskriver Next Think Co. sin skapelse:

C.H.I.P. does computer things. Work in LibreOffice and save your documents to C.H.I.P.’s onboard storage. Surf the web and check your email over wifi. Play games with a bluetooth controller. With dozens of applications and tools preinstalled, C.H.I.P. is ready to do computer things the moment you power it on!

C.H.I.P. finansierades via Kickstarter förra året och blev braksuccé – nästan 40000 personer var med och bidrog till att projektet kunde bli verklighet. Tillsammans med datorn C.H.I.P. utvecklar också Next Thing en liten portabel skärm med tangentbord (PocketC.H.I.P.) som man kan placera sin C.H.I.P. i.

Jag vet inte om den kan utmana Raspberry Pi, som nyligen släppte den billiga Raspberry Pi Zero, men vem vet. Jag tänkte använda min C.H.I.P. till lite retrospel med emulator. Har den kopplad till en liten TV med komposit just nu, blir sådär, men har inte hunnit skaffa någon adapter än (osäker på om adaptrar är tillgängliga ännu). Bilden är begränsad till 640×480 med komposit video, vilket tyvärr diskvalicerar den till att t.ex. fungera som bildspelsdator i offentliga miljöer. Jag tror personligen att datorn kommer fungera bäst inbäddad, för t.ex. olika elektronik- och IoT-projekt.

Webbsidan med dokumenationen (länkad nedan) är bra och ger en tydlig bild av vad som funkar och även ger tips på hur man kan modda den om man t.ex. vill kunna använda en mic i 3,5mm-uttaget.

Specifikationer:
Processor: Allwinner R8 (1 GHz)
Minne: 512 MB
Lagringsutrymme: 4 GB
Nätverk: Wi-Fi (b/g/n)
Bluetooth: 4.0 LE
Utgång: Komposit (640×480) – men finns adaptrar för både VGA och HDMI
Strömförsörjning: microUSB (5V 500mA) eller batteri (LiPo) – som även kan laddas om datorn samtidigt är nätansluten.
Operativsystem: Baserat på GNU/Linux Debian (går att flasha om t.ex. till Debian el. Ubuntu)

C.H.I.P. dokumentation

Next Thing Co.

Skaffa en C.H.I.P.

Lite unboxingbilder

chip1

chip2 chip4 chip5 chip6 chip7 chip8 chip9 chip10 chip11 chip12 chip13 chip14 chip15 chip16 chip18 chip19 chip20

Tobias

Bloggande IT-bibliotekarie och linuxnörd. Brinner för frågor om fri programvara, personlig integritet på nätet och teknik som befriar snarare än stänger in.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar