Liten Linuxdator för 9 dollar?

69961e659bd5ef1cf59426716e95c359_original

En liten linuxdator tar just nu Kickstarter med storm. C.H.I.P. heter den och kommer bara kosta $9, ungefär 80 svenska kronor.

Målgruppen sägs vara alla möjliga som har nytta av en dator, men det verkar vara världens makers som man inriktar sig på. Enhetens yta tas till stor del upp av ett antal GPIO-uttag.

Datorn uppges ha en CPU på 1GHz (Allwinner A13), 512 MB DDR3-RAM och 4GB inbyggt lagringsutrymme. Till en skärm ansluter man via komposit video, men det kommer finnas adaptrar för både VGA och HDMI. Det finns inbyggd Wi-Fi samt Bluetooth och företaget som arbetar med den, Next Thing, kommer att leverera ett egenutvecklat Linux Debian-baserat operativsystem till den.

Ett spännande tillbehör är “Pocket C.H.I.P.” som du kan koppla in din C.H.I.P.-dator i. Enheten består av en touch-screen och ett litet tangentbord. Ett uppladdningsbart batteri följer också med.

För de som stödjer kampanjen på Kickstarter kommer datorn att levereras i december 2015, övriga tillbehör i maj 2016.

Tobias

Bloggande IT-bibliotekarie och linuxnörd. Brinner för frågor om fri programvara, personlig integritet på nätet och teknik som befriar snarare än stänger in.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar