Renovering av 486-dator

Här följer en projektlogg för renoveringen av en gammal PC med 486-processor

Chassi och komponenter har jag förvarat i kallförråd i nästan 15 år, så det återstår att se vad som fungerar.

Det som finns är ett chassi, två moderkort, två 486-processorer (SX-33 resp. DX/2-66), två controllerkort, ett grafikkort, ett nätverkskort, en diskettstation, en CD-ROM-läsare (8x), ett modem (sistnämnda komponenter har förvarats inomhus).

Nätaggregatet som satt i chassit trasigt, det finns inget tangentbord och ingen hårddisk. Ska försöka lösa det med adapter för ATX-PSU (beställt) och en adapter CF-minneskort till IDE. Tangentbord borde gå att hitta på Tradera eller Ebay. Eller med en adapter för PS/2-tangentbord.

010203

Chassit är i dåligt skick och behöver fixas till. Det är främst rostfläckar som vanpryder metallen. Tänker att det borde räcka att försöka få bort rosten och sedan spraya metalldelarna grått och se hur det blir. Jag har beställt grå sprayfärg för detta ändamål.

2013-07-04
Komponenterna har jag gjort rent med sprit så gott det går. Efter genomgång kan jag konstatera att det ena moderkortet är i så dåligt skick att jag inte ens kommer försöka dra igång det. Det är det kortet som SX-33-CPU:n sitter på. Batteriet har gått sönder och det har runnit ut vätska på moderkortet. Bland komponenterna hittade jag en moderkortsmanual, tyvärr till det trasiga moderkortet, men jag hoppas att det kan ge mig ledtrådar till hur det andra moderkortet ska ställas in.

2013-07-09
Chassit förbereds för målning. Tyvärr verkar inte ATX-nätaggregatet passa. Kommer dock att använda det för att testa komponenterna. Måste hitta ett fungerande AT-aggregat eller köpa ett nytt. Tyvärr är inte dessa billiga.

2013-09-30
Chassit är målat och klart, CD-ROM och diskettstation är monterade.
Tyvärr fungerade inget av moderkorten. Svårt att avgöra om det berodde på CPU, läckande batterier eller trasigt grafikkort.
Hur som helst, ett nytt moderkort med socket 3 är beställt från Storbritannien. Det har PCI-platser så det ska gå att köra lite modernare grafikkort. Förhoppningsvis fungerar någon av processorerna på detta kort. Mer om detta och bilder följer.

Fortsättning följer!

Tobias

Bloggande IT-bibliotekarie och linuxnörd. Brinner för frågor om fri programvara, personlig integritet på nätet och teknik som befriar snarare än stänger in.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar